niedziela, 24 lutego 2013
Jajecznica - klasyk śniadaniowy
Klasyk śniadaniowy czyli jajecznica. Na masełku lub oliwie ze szczypiorkiem z szyneczką lub z pomidorami. Istnieje wiele przepisów, niezależnie od tego jest to smakowite i wartościowe śniadanie pełne białka i witamin.
Jako biegacze potrzebujemy białka do prawidłowego funkcjonowania i odbudowy mięśni. Zaletą produktów bogatych w ten makroskładnik jest to, że są bardzo sycące. Dlatego nie warto po zjedzeniu iść na trening. Śniadanie składające się w dużej mierze z produktów białkowych jest pożywne i zdrowe. Można je polecić zwłaszcza wtedy, gdy zamierzamy trenować późnym popołudniem lub wieczorem. Jeśli jajecznicę przygotowujemy po porannym treningu warto do niej dodać warzywa żeby dodatkowo doładować się węglowodanami. Ale tak naprawdę co do niej dodamy zależy od naszych upodobań. Osobiście w wakacje bardzo często robię jajecznicę ze świeżymi kurkami a na co dzień uwielbiam z szyneczką i szczypiorkiem.
Z czego zbudowane jest jajko?
- białko 12,5%
- tłuszcz - 10%
- węglowodany 1,2%
- woda 74%
- witaminy A, D
- witaminy z grupy B
Jajko ma około 78kcal
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz