środa, 22 lutego 2012

Kuskus...

W drugim odcinku cyklu "jedzonko dla biegaczy" zaprezentuje wam bardzo proste dnie kasza kuskus z warzywami.
Powszechnie znana i lubiana również przez biegaczy. Kenijczycy przed maratonami spożywają swoje UGALI* i GITHERI a naszym polskim zamiennikiem jest właśnie kasza kuskus. W tym poście przedstawię wam bardzo prosty przepis na to danie.

*UGALI - kasza kukurydziana z warzywami lub mięsem
GITHERI - mąka kukurydziana z fasolą

Składniki:
  • 1,5 szklanki kuskusu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cukinia
  • 2 marchewka
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, bazylia
Wszystkie składniki kroimy, podsmażamy na oliwie,
przygotowujemy kuskus według instrukcji na opakowaniu przyprawiamy i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz