wtorek, 29 stycznia 2013

Burger dla biegaczy



Dawno na blogu nie było notki kulinarnej więc czas na Biegowe Burgery oczywiście mojego autorstwa. Z czym wam się kojarzą burgery pewnie amerykańskie fast food'y, opływające tłuszczem i zapachem smażonego wołowego mięsa. Dziś zaprezentuje wam "skonstruowanego" przeze mnie domowego, pysznego i co najważniejsze zdrowego burgera.












Kto powiedział że biegacze nie mogą sobie pozwolić na kawałek dobrego sycącego mięska w połączeniu ze wspaniałymi dodatkami. Idealne danie po długim zimowym treningu.

Składniki na 2 burgery:
- 200-250g grubo zmielonej wołowiny ( polecam antrykot)
- 1/2 cebuli, drobno posikanej
- ząbek czosnku
- 1 jajko roztrzepane
- sól, pieprz, tymianek
- oliwa z oliwek
- 2 duże kajzerki lub większe bułeczki

Dodatki do 2 burgerów:
kwestiasmaku
- 4 plasterki pomidora

- 4 podłużne plasterki ogórka konserwowego
- rukola lub sałata lodowa
- papryczka chilli według uznania
- podsmażona cebulka
- zwykły żółty ser lub kozi

Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta cukru
- szczypta suszonego czosnku i oregano


Przygotowanie:
Zmielone mięso łączymy z wcześniej zeszkolną cebulką i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy jajko, sól, pieprz i wyrabiamy duże okrągłe burgery. Smażymy na dużym ogniu przez około 4 minuty, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty. Burgery powinny pozostać soczyste w środku. (różowe) Zbyt długie smażenie może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Czas smażenia powinien być dopasowany do wielkości i grubości kotlecików.
Przygotowujemy sos - proste wystarczy bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki wymienione wyżej. Następnie lekko podpiekamy bułeczki tak żeby zrobiły się chrupiące.
Na gorące burgery kładziemy plaster zółtego, koziego lub dowolnego sera i czekamy aż się rozpuści.
Szykujemy warzywa. Ciepłe bułeczki smarujemy po obu stronach sosem na dolną część kładziemy dużo rukoli potem burgera z serem i na to kładziemy warzywa (cebulkę plasterki pomidora i ogórka) przykrywamy drugą bułeczką i gotowe.

Do Biegowego Burgera możecie używać dowolnych warzyw i dodatków.
Smacznego!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz